CHRIST THE KING CATHOLIC CHURCH

PASTORAL CENTER

Pine Mountain, GA

CHRIST THE KING CATHOLIC CHURCH

PASTORAL CENTER

Pine Mountain, GA

Client: Diocese of Savannah
Area: 25,000 sf
Completed: 2016

 

Services
Programming, Design, and Construction Documents

 

Planned with the same interaction with nature as the existing worship building, the new Pastoral Center is located across the creek on the brow of hill looking back over the natural settings to the church. Designed with open volumes and glass walls, the beauty of the natural landscape is drawn in towards the viewer. The building is approached from the church through the trees and wetlands over a board walk with a stone bridge. This path way creates a peaceful and natural transition between buildings. Master plan development is now complete with the addition of a parish hall.

 

Brief
• place facility on brow of hill across the creek from worship
• connect worship and parish hall over the tree line creek
• expose nature through open volumes with glass walls
• courtyard between hall and administration / classroom buildings
• need for full service kitchen
• architectural style and materials shall match existing worship building

 

Results
• 400-seat parish hall
• Lobby views of the surrounding meadows, woods and courtyard
• Full service kitchen with covered exterior cooking area
• Administration offices
• Education with youth area
• Lobby and parish hall with exposed wood timbers
• Large lobby/gathering with fireplace

RELATED WORK